Strony

rozwijane menu

czwartek, 18 maja 2017

Panacotta

Składniki:
1 l. śmietany kremówki 30 %
125 g. cukru
2 laski wanilii - przekroić i wyskrobać miąsz
5,5 płatków żelatyny białej ( można zamiast płatków użyć żelatyny sypkiej)

Wykonanie:

Śmietanę, cukier i wanilię zagotować. Żelatynę  włożyć do zimnej wody aby rozmiękła. Gdy się masa ugotuje, zdjąć z ognia. Żelatynę wycisnąć i wrzucić do masy. Wymieszać, zostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
Wlać do pucharków i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Deser udekorować listkiem mięty. Polać można sokiem, np. z malin.

Deser wychodzi dosyć słodki, także jak ktoś nie lubi za słodkich deserów to polecam polać go ajerkoniakiem lub sokiem bardziej cierpkim z w smaku.