Strony

rozwijane menu

wtorek, 2 maja 2017

eksperyment a`la tańcząca kukurydza

Ten eksperyment na kilku stronach pojawił się, z użyciem kukurydzy. Chciałam go przeprowadzić z córcią, ale okazało się że kukurydza wyszła. To nie było jednak przeszkodą, Agnieszka zdecydowała się na groch, sezam, kokos i mak.
A z pozostałych składników to:
odpowiednio wysokie naczynie - u nas to kielich ze szkła
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
3 łyżki sody




Do naczynia wlewamy wodę
 i ocet

 Wrzucamy nasionka




 wsypujemy sodę
 mało brakowało a miałybyśmy naszą mieszankę na stole, ale się udało
 Ciężko mi było tu uchwycić na zdjęciu, ale groch zaczął się podnosić i opadać(widać to na krótkim filmiku na końcu posta).
 A potem Aga zaczęła dodatkowe testy :)
Dodała octu, sody, ziarek

 porządnie wymieszała





 I nie tylko groch zaczął podskakiwać ale mak też. W tę i spowrotem,





 A potem jeszcze było trafianie do celu z wysokości, czyli rzucanie grochem w pojawiające się na wierzchu pęcherzyki

I jeszcze małe wyjaśnienie dlaczego ziarenka tak sobie "tańczą":
w naczyniu powstał dwutlenek węgla, w efekcie czego niektóre pęcherzyki gazu przykleiły się do ziarenek. Dwutlenek węgla powoduje że nasionka unoszą się i opadają