Strony

rozwijane menu

środa, 26 sierpnia 2015

Schab faszerowany wątróbką


Schab faszerowany wątróbką

Składniki
1 ½ kg schabu

Sól

Pieprz

Mieszanka przypraw do wieprzowiny

1 szklanka wina białego wytrawnego

olej


Farsz:

Ok. 40 dag wątróbki drobiowej

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

2 gałązki rozmarynu

2-3 ząbki czosnku

masło do smażenie



Wątróbkę myjemy, kroimy na małe kawałki, smażymy na maśle. Pod koniec dodajemy bułkę tartą. Zostawiamy do wystudzenia. Gdy będzie chłodna przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy surowe jajka i dokładnie mieszamy.

Schab rozcinamy wzdłuż (tak żeby go nie przekroić całkowicie, lekko rozbijamy. Nakładamy na całą powierzchnię wątróbkę zostawiając po 3 cm przy brzegach. Zwijamy i wiążemy sznurkiem bądź wykałaczkami (ja prefesuję jednak wykałaczki).

Przyprawy mieszamy z olejem i powstałą masą nacieramy schab. Wkładamy na naczynia żaroodpornego, polewamy winem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 1,5-2 godzin polewając co jakiś czas płynem z pieczenia.



Do tego sałatka i gotowe:)