Strony

rozwijane menu

środa, 31 stycznia 2018

Pierogi ze szpinakiem i serem białym

Składniki:
farsz:
200 g świeżego szpinaku
średnie cebule
120 g sera białego chudego
3-4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Ciasto na pierogi:
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanki
 letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy
Opis:
cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu aż zmniejszy swoją objętość i zmieni kolor na ciemniejszy zielony. 
Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy i zblenderowany ser biały. Razem mieszamy.

Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy farszem, zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut (czas gotowania  zależy od wielkości pierogów).