Strony

rozwijane menu

piątek, 15 stycznia 2016

pierogi ze szpinakiem

Składniki:
farsz:
1 opakowanie szpinaku mrożonego
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz

Ciasto na pierogi:
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanki
 letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy
Opis:
Prosty przepis i proste wykonanie. Z małą ilością dodatków dzięki czemu Aga gdy była mniejsza też mogła je jeść:) - a i tak zawsze kończy się zjedzeniem samego ciasta.
cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy na małym ogniu do rozmrożenia się szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu do odparowania wody.

Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy farszem, zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut (czas gotowania  zależy od wielkości pierogów).