czwartek, 8 lutego 2018

Pierogi w wersji słodkiej z jabłkiem lub z truskawkami

Robiąc pierogi ciężko mi dopasować idealnie farsz do ciasta i na odwrót. I tak czasem coś zostaje.
Kiedy zostaje mi ciasto to robię kilka sztuk na słodko.
Stosuję dwa warianty, czasem jednocześnie :)

I tak
wariant I to pierogi z jabłkiem:
jedno jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję trochę cynamonu i cukru trzcinowego

wariant II to pierogi z truskawką:
mrożone truskawki układam na krążku (po jednej na krążek), posypuje odrobiną cukru trzcinowego każdą i zawijam ciasto na czubku.

Tak przygotowane pierogi gotuje wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotuje przez 5-6 minut (czas gotowania  zależy od wielkości pierogów).
A przepis na ciasto można podejrzeć tutaj:
pierogi ze szpinakiem
pierogi z dynią








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz