Strony

rozwijane menu

piątek, 23 grudnia 2016

Kolorowe ciasteczka kruche


30 dag mąki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
20 dag masła lub magrazyny
10 dag cukru pudru
1 jajko (żółtko do ciasta, białko do posmarowania ciastek)
2 płaskie łyżki śmietany
zapach waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej wsypać barwnik zielony i wymieszać, do drugiej czerwony i wymieszać. Trzecia część bez barwnika
Na stole układamy papier do pieczenia, oprószamy mąką. Z ciasta rwiemy kawałki, układamy koło siebie i wałkujemy. Wykrawamy  ciasteczka, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut









Oryginalny przepis ze strony:
http://wielkiezarcie.com/