Strony

rozwijane menu

środa, 21 grudnia 2016

Gulasz wołowy na rozgrzewkę

Pyszny rozgrzewający gulasz w sam raz na mrozy jakie mamy za oknem.

Składniki
60 dag mięsa gulaszowego wołowego
 40 dag pieczarek
2 cebule
3 papryki (każda w innym kolorze)
kilka suszonych grzybów
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 opakowanie (500ml) przecieru pomidorowego
bulion warzywny
oregano
ostra papryczka
sól


Wykonanie
Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę (jeśli jest taka potrzeba), pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka, warzywa kroimy w kostkę.
Wołowinę podsmażamy, zalewamy bulionem, wrzucamy pokruszone suszone grzybki i dusimy pod przykryciem przez godzinę lub dłużej (większe kawąłki dłużej, mniejsze wymagają mniej czasu).
Cebulę podsmażamy do zrumieniania. Pieczarki smażymy.
Cebulę, pieczarki i warzywa dodajemy do mięsa (po godzinie duszenia mięsa), dodajemy zioła i ostrą papryczkę, wlewamy przecier.
Każdą paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona  i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy do ostudzenia, dodajemy do gulaszu, gotujemy jeszcze kilka minut.

Gulasz najlepiej najsmaczniejszy jest następnego dnia.