farsz:
mąka do posypania stolnicy
1 opakowanie szpinaku mrożonego(450-500g)
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Ciasto na pierogi:
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy
cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle.
Dodajemy mrożony szpinak i smażymy na małym ogniu do rozmrożenia się
szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Smażymy na małym ogniu do odparowania wody.
Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy
krążki, nadziewamy farszem, zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi
gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na
powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut ( czas gotowania zależy od
wielkości pierogów).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz