Tym razem prostsza wersja z makaronem szpinakowym, który tak lubię a na który mój małżonek nie może nawet patrzeć ;)
Składniki:
Pulpeciki:
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Sos marchewkowy:
- 2-3 marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
-pieprz
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
Sos marchewkowy:
- 2-3 marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
-pieprz
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
Wykonanie:
Cebulę posiekać. Wszystkie składniki pulpetów włożyć do miski i dobrze wszystko wymieszać. Zrobić małe pulpeciki.
W garnku zagotować wodę z sola, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim.
Do gotującego się wody dodać pulpeciki i gotować ok. 20 minut.
W tym czasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do wywaru z pulpecikami, gotować jeszcze 25-30 minut.
Obie mąki wymieszać razem i przesiać do sosu, cały czas mieszając. Jeśli mąki będzie za mało to dodać jeszcze trochę każdej z nich. Ja osobiście nie lubię zbyt gęstych sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz