piątek, 1 marca 2019

Pulpety w sosie marchewkowym

Podobny przepis już wcześniej Wam prezentowałam - KLIK
Tym razem prostsza wersja z makaronem szpinakowym, który tak lubię a na który mój małżonek nie może nawet patrzeć ;)



Składniki:

Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego

- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz

Sos marchewkowy:
- 2-3 marchewki

- liść laurowy
- ziele angielskie

- sól
-pieprz


- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej



Wykonanie:
Cebulę posiekać. Wszystkie składniki pulpetów włożyć do miski i dobrze wszystko wymieszać. Zrobić małe pulpeciki.
 
W garnku zagotować wodę z sola, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim.
Do gotującego się wody dodać pulpeciki i gotować ok. 20 minut.

W tym czasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do wywaru z pulpecikami, gotować jeszcze 25-30 minut.
Obie mąki wymieszać razem i przesiać do sosu, cały czas mieszając. Jeśli mąki będzie za mało to dodać jeszcze trochę każdej z nich. Ja osobiście nie lubię zbyt gęstych sosów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz