piątek, 30 marca 2018

Piątki z eksperymentami: wskaźnik z kapusty

Eksperyment z kapustą już kiedyś z Agnieszką robiłyśmy. Było z tym trochę zabawy z przygotowanie roztworu z kapusty. Cały eksperyment można zobaczyć TUTAJ


Spróbowałam trochę to uprościć a eksperyment poszerzyć o kwasy z zestawu:


Roztwór z kapusty:
- kapusta czerwona
- woda z kranu
- blender kielichowy



Do blendera wlewamy wodę i wrzucamy kilka liści kapusty. Blenderujemy, przecedzamy przez  sito i gotowe.





Do kolejnego etapu potrzebne będą:
- cytryna
- ocet
- soda oczyszczona
- proszek do pieczenia

Do 5ciu szklanek nalewamy roztwór z kapusty.
Jedna to nasza baza do porównania a do kolejnych wlewamy sok z cytryny, ocet a do kolejnych dwóch wsypujemy po łyżeczce proszku i sody.







 Od lewej roztwór z:
cytryną, octem, sodą, proszkiem do pieczenia.



Potem poszły w ruch kwasy z zestawu:
- wodorotlenek wapnia
- węglan sodu
- kwas winylowy

Tym razem użyłyśmy małych szklaneczek, do każdej wsypała Aga odrobinę proszku a jeden został jako wzornik z samym roztworem kapusty.








Wpis powstał w ramach zabawy ,,Piątki z eksperymentami"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz