Strony

rozwijane menu

wtorek, 10 stycznia 2017

Gumowe jajko

Podobny eksperyment przeprowadzaliśmy już z kością z kurczaka oraz z muszelkami.
Te pierwsze stały się gumowe, z kolei muszelki całkowicie w occie zniknęły. Jedynie te, które miały perłową warstwę przetrwały w jakimś stopniu.
Tym razem do octu włożyliśmy surowe jajko. Od razu można było zaobserwować reakcję (pojawiły się malutkie bąbelki w około jajka) a po kilku godzinach skorupka całkowicie się rozpuściła.





Ocet wypłukuje wapń dlatego też wszystko co się z niego składa zanika. Co więcej jajko po wyjęciu z octu okazało się być gumowe i  większe aniżeli jajko surowe.


 Agnieszka znalazła dla swojego eksperymentu zastosowanie, a mianowicie użyła go jako kula do kręgli. Kręglami były puste butelki po sokach. Trwało to nawet dłuższa chwilę zanim jajko w końcu jej z ręki wypadło i się rozbiło.