czwartek, 19 marca 2020

bakłażan faszerowany

Cukinie już kilka razy faszerowałam mięsem, bakłażana w tym celu kupiłam już nie raz a potem lądował np. na grillu.
Ale co się odwlecze... przyszedł czas na bakłażana faszerowanego mięsem mielonym


Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1-2 pomidory
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- oliwa
- ok. 50 g sera żółtego


Bakłażan myjemy, przekrajamy na pół. Nacinamy lekko nożem środek tworząc kratkę. Polewamy oliwą i solimy.
 Pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podkłady tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.

Cebulę siekamy, podsmażamy i dodajemy do miej mięso mielone. Smażymy kilka minut. Pomidora kroimy w kawałki i miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy  do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Smażymy jeszcze kilka minut, odstawiamy z gazu.
Wystudzony bakłażan wydrążamy a farsz mieszamy  z mięsem mielonym. Wypełniamy bum puste bakłażany, pieczemy w piekarniku 30 minut.
Podkłady wyjęciu posypujemy żółtym serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz