Zdjęcia niestety tego nie oddają, ale potrawa jest smaczna, schab mięciutki.
Składniki:
- 1/5 kg schabu bez kości
- 40 dag pieczarek
- 1 duża lub dwie mniejsze cebule
- imbir świeży
- mąka kukurydziana
- 1/2 litra bulionu warzywnego, lub ciut więcej
Wykonanie:
Schab po umyciu kroję w plasterki a potem w paski, obtaczam w mące kukurydzianej i smażę partiami w garnku o grubym dnie ( w tym w którym cała potrawa będzie się potem dusić).
Schab podsmażony odkładam na bok a w garnku podsmażam pieczarki, wybieram małe i kroję je tylko na pół, większe kroję na cztery części.
Odkładam na bok, podsmażam cebulę pokrojoną w piórka i smażę do zarumienienia.
Teraz dodaję mięso i pieczarki, starty na tarce imbir i bulion. Duszę na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Sos się w tym czasie zredukuje, ale jeśli będzie dal Was za rzadki to można go zagęścić mąką.
Oryginalny przepis nie jest mój, ale nigdzie na internecie go nie ma.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz