piątek, 2 listopada 2018

Piątki z eksperymentami:chemia w kuchni - brązowe jabłko

Agnieszce przypomniało się o jej zestawie chemicznym a po przejrzeniu książeczki, okazało się że eksperymenty na kilku ostatnich stronach mamy jeszcze do zrobienia.
I tak na pierwszy rzut  poszło jabłko.


Materiały:
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- talerzyk
- nożyk


Wykonanie:
Jabłko przecinamy na pół.


Jedną połówkę polewamy sokiem z cytryny.



Obie połówki zostawiamy  na talerzyku i zostawiamy.


Po jakim czasie zaobserwowałyśmy, że jabłko nie polane sokiem zaczęło brązowieć.

Wyjaśnienie:
Kwas cytrynowy znajdujący się w cytrynie powstrzymuje działanie tlenu z powietrza powodując czarnienie jabłka.

Bawimy się razem z karolowamama.blogspot.com, eksperymentujemy podczas piątków z eksperymentami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz