Ciasto:
300g mąki
1 proszek do pieczenia
80 g cukru pudru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
150 g białego sera
4 łyżki mleka
6 łyżek oleju
Masa serowa:
250g sera mielonego
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego)”
rodzynki, rodzynki i owoce
owoce kandyzowane moczymy w brandy,
brandy dodajemy do masy
1 żółtko
masa serowa: masło utrzeć z serem. Dodać żółtko, cukier i budyń.
Na końcu wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
Składniki ciasta zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu
rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać kwadraty, na środku
każdego kwadratu nałożyć masę. Boki posmarować rozbełtanym żółtkiem i
połączyć nad nadzieniem. Z pozostałego ciasta uformować krążki i położyć
na połączonych rogach. Piec 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz