Bardzo lubię tę zupę, nie wymaga długiego przygotowania i wielu składników.
Składniki:
- porcja rosołowa
- pęczek botwinki z buraczkami
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać, sól, pieprz, ziele oraz liść.
Gotować zbierając szumy.
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Botwinkę umyć, łodygi kroimy, buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wyjmujemy mięso a do wywaru dodajemy warzywa, gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy jeszcze ocet.
W tym miejscu powinna być jeszcze śmietana, ale ja nie lubię zup ze śmietaną i jej nie dodaję.
Do talerza wlewamy gotową zupę a na wierzch dajemy ugotowane na twardo jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz