50 g masła
ok. 1/2 szklanki cukru
1 jajko
250 ml śmietany 12% (do sałatek)
2 niepełne szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
ok. 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Kruszonka:
2 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło i drobny cukier.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło i drobny cukier.
Masło z cukrem miksujemy na puszystą
masę. Dodajemy jajko i jeszcze chwilę
miksujemy. Dodajemy mąkę, sól, proszek, sodę i śmietanę. Ucieramy do połączenia
składników.
Przekładamy na tortownicę ok. 25 cm. Na cieście układamy truskawki.
Wszystkie składniki kruszonki
ugniatamy do postania grudek i posypujemy nią truskawki. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut
Oryginalny przepis można znaleść tutaj:
http://www.slodkieniebo.pl/2017/06/atwe-ciasto-ucierane-na-kefirze-z.html#
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz