Składniki:
Ciasto na pierogi:
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy
2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy
Farsz:
1/2 kg wyczyszczonych, pokrojonych grzybów
1-2 cebule
1 jajko
sól
pieprz
Przygotowanie:
Farsz grzybowy:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy,
dodajemy grzyby. Smażymy ok. 15-20
minut. Odstawia do przestudzenia. Jak już przestygnie farsz, wbijamy jajko,
przyprawiamy. Dobrze mieszamy i faszerujemy pierogi.
Można takie pierogi gotowe mrozić, jeszcze przed
ugotowaniem. Dobrze jest poukładać je pojedynczo w zamrażarce. Po jakimś czasie
jak już będą zamrożone wkładamy do jednego woreczka. Dzięki temu nie będą
posklejane i takie zamrożone można wrzucać na gorącą wodę.
Można też grzyby przyniesione z lasu oczyścić,
pokroić i obgotować. Po schłodzeniu zamrozić. I takie grzybki gdy mamy ochotę
na pierogi rozmrażamy i smażymy z cebulką na patelni już tylko kilka minut.
Ciasto:
Ciasto dobrze wyrobić. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut ( czas gotowania zależy od wielkości pierogów).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz