Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
1 cebula
1/2 l bulionu - u mnie z kostki, tym razem rosół drobiowo-wołowy
1 pęczek zielonych szparagów3 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżki koperku posiekanego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
W garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wlać bulion, zagotować.
Schab pokroić w cienkie plasterki i dodać do bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, co jakiś czas delikatnie przemieszać.
Odłamać zdrewniałe końce szparagów, umyć, pokroić w plasterki (główki zostawić w całości), dusić jeszcze ok. 5 minut. Cała potrawa powinna być przykryta sosem, w razie potrzeby dolać troszeczkę wody przegotowanej.
Dodać śmietanę i posiekany koperek. i zostawić jeszcze na chwilkę
Na sitku przesiać do sosu mąkę delikatnie mieszając. Zostawić na gazie jeszcze chwilę do zagotowania.
W garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wlać bulion, zagotować.
Schab pokroić w cienkie plasterki i dodać do bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, co jakiś czas delikatnie przemieszać.
Odłamać zdrewniałe końce szparagów, umyć, pokroić w plasterki (główki zostawić w całości), dusić jeszcze ok. 5 minut. Cała potrawa powinna być przykryta sosem, w razie potrzeby dolać troszeczkę wody przegotowanej.
Dodać śmietanę i posiekany koperek. i zostawić jeszcze na chwilkę
Na sitku przesiać do sosu mąkę delikatnie mieszając. Zostawić na gazie jeszcze chwilę do zagotowania.
Oryginalny, przed zmianami, przepis znalazłam tutaj - KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz