Zupa zacierkowa z domowymi zacierkami, na rosołku. To taki mój smak dzieciństwa, dobra kiedy niewiele w lodówce a nie ma koncepcji na obiad ani chęci na zakupy.
Potrzebujemy:
1 pietruszka
2 marchewki
kawałek selera
kilka ziemniaków
małe pętko lub pół kiełbasy
2 małe cebule lub 1 średnia
2 skrzydełka
sól, pieprz, ostra papryka
zacierki:
1 jajko 150-200 gram mąki
2 łyżki wody
sól
Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wody i gotujemy na nie za dużym gazie.
Warzywa myjemy obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do skrzydełek. Przyprawiamy.
Cebulę kroimy na pół i jeszcze na pół i w plasterki, podsmażamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i smażymy jeszcze chwile razem.
Dorzucamy do zupy.
Zacierki:
ciasto dobrze wyrabiamy do jednolitej nieklejącej się masy i skubiemy zacierki. Dorzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz