Torty dla moich pociech piekę sama, Nic wymyślnego za to wg życzeń. W tym roku dla chłopaków był tort z kremem o smaku kinder bueno. Agnieszka zażyczyła sobie powtórkę z zeszłego roku i krem o smaku oreo.
Jeśli tort przygotowuję na sobotę to biszkopt i frużelinę przygotowuję w czwartek a krem robię w piątek i wszystko razem składam w piątek.
Biszkopt:
Przepis na biszkopt oraz inspirację na kremy znalazłam na tej stronie - KLIK
- 6 dużych jajek
- 216 g. drobnego cukru
-180 g. mąki pszennej
- 60 g. mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier. Miksujemy kilka minut, nawet 10-15 minut.
Nie przerywając miksowania dodajemy żółtka również porcjami i miksujemy do połączenia sie składników.
Dodajemy mąkę i mieszamy już trzepaczką ręczną.
Biszkopt piekę na tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt sprawdzam patyczkiem .
Frużelina malinowa:
- ok. 200 g. malin - do tej pory robiłam tylko z mrożonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 g. żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody, mieszamy i odstawiamy.
Maliny wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Kiedy wszystkie składniki dobrze się wymieszają (moje dzieci lubią gdy wszystkie maliny są rozpadnięte ;) zestawiamy garnuszek z kuchni, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy aż cała żelatyna się rozpuści i wymiesza z malinami. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.
Krem kinder bueno:
- 500 ml. śmietanki 36 %
- 1 op. serka mascarpone (250g.)
- ok. 50-60 g. cukru pudru
- 1 op. ciastek oreo - 176 g (4 opakowania po 4 ciasteczka)
Wykonanie:
Mieszamy śmietankę, mascarpone oraz cukier aż do powstania gęstego puszystego kremu.
Połowę ciasteczek rozdrabniamy w robocie. Drugą część ciasteczek rozgniatamy drewnianą kulka żeby uzyskać większe kawałki.
Ciasteczka mieszamy z kremem. Możemy wymieszać ciasteczka z całym kremem lub możemy odłożyć część kremu aby gładkim kremem obłożyć boki tortu.
Złożenie tortu:
Biszkopt przekrajamy dwa razy (powstają trzy krążki).
Na pierwszy krążek - na samym dole - wykładamy frużelinę a na nią trochę kremu, Zakrywamy drugim krążkiem na którym układamy krem oreo. Zakrywamy ostatnim krążkiem i wykańczamy boki oraz górę tortu kremem. Dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz