czwartek, 19 października 2023

Tort dla dzieci z kremem kinder bueno

Torty dla moich pociech piekę sama, Nic wymyślnego za to wg życzeń. W tym roku dla chłopaków był tort z kremem o smaku kinder bueno. Agnieszka zażyczyła sobie powtórkę z zeszłego roku i krem o smaku oreo. 

Chłopcy przeciwieństwie do Agnieszki w ich wieku nie maili konkretnych życzeń co do dekoracji dlatego zrobiłam w klimacie ich ulubionych słodyczy.



Jeśli tort przygotowuję na sobotę to biszkopt i frużelinę przygotowuję w czwartek a krem robię w piątek i wszystko razem składam w piątek.

A teraz bez zbędnego rozpisywania się czas na przepis:

Biszkopt: 

Przepis na biszkopt oraz inspirację na kremy znalazłam na tej stronie - KLIK

- 6 dużych jajek

-  216 g. drobnego cukru

-180 g. mąki pszennej

- 60 g. mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier. Miksujemy kilka minut, nawet 10-15 minut. 

Nie przerywając miksowania dodajemy żółtka również porcjami i miksujemy do połączenia sie składników. 

Dodajemy mąkę i mieszamy już trzepaczką ręczną. 

Biszkopt piekę na tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt sprawdzam patyczkiem .


Frużelina malinowa:

- ok. 200 g. malin - do tej pory robiłam tylko z mrożonych

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka soku z cytryny

- 4 g. żelatyny


Wykonanie:

Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody, mieszamy i odstawiamy.

Maliny wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając. Kiedy wszystkie składniki dobrze się wymieszają (moje dzieci lubią gdy wszystkie maliny są rozpadnięte ;) zestawiamy garnuszek z kuchni, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy aż cała żelatyna się rozpuści i wymiesza z malinami. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.


Krem kinder bueno:

- 500 ml. śmietanki 36 %

- 1 op. serka mascarpone (250g.)

- ok. 50-60 g. cukru pudru

- 6 batoników (3 opakowania) białych batoników kinder bueno

Wykonanie:

Mieszamy śmietankę, mascarpone oraz cukier aż do powstania gęstego puszystego kremu.

Ciasteczka rozdrabniamy w robocie jeśli nie chcemy mieć za dużo wyczuwalnych kawałków lub  rozgniatamy drewnianą kulka żeby uzyskać większe kawałki.

Ciasteczka mieszamy z kremem. Możemy wymieszać ciasteczka z całym kremem lub możemy odłożyć część kremu aby gładkim kremem obłożyć boki tortu. 


Złożenie tortu:

Biszkopt przekrajamy dwa razy (powstają trzy krążki).

Na pierwszy krążek - na samym dole - wykładamy frużelinę a na nią trochę kremu, Zakrywamy drugim krążkiem na którym układamy krem kinder bueno. Zakrywamy ostatnim krążkiem i wykańczamy boki oraz górę tortu kremem. Dekorujemy.

Chłopcy lubią jajka niespodzianki oraz czekoladki kinder i dlatego nimi udekorowałam tort. Zrobiłam też baner z tekstem: "4 lata Marcina i Olka"













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz