Kilogram jabłek
150g mąki
250g śmietany 18%
2 jajka
opakowanie proszku do pieczenia (małe)
opakowanie cukru waniliowego
opakowanie bitej śmietany śnieżki
cukier puder
mleko-tyle ile jest potrzebne do śnieżki
pół litra oleju
Do śmietany wbić jajka, dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Olej rozgrzać, jabłka obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Ciepłe jabłka posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać ze śnieżką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Lepsze są jabłka lekko kwaskowate. Można też zamiast śmietany słodkiej dodać kwaśną(nawiasem mówiąc ja wolę robić je ze śmietaną kwaśną)
Ciasto nie jest pracochłonne, robi się je szybko. Natomiast smażenie trochę trwa, ale warto poświęcić na to czas bo jabłka są przepyszne:)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz