30 dkg. podłużnych biszkoptów
50dkg. twarogowego serka waniliowym
4 jajka
4-5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
30 ml. rumu
kakao
1. Wsypać do miseczki kawę rozpuszczalną, wlać szklankę niezbyt gorącej wody, wymieszać. Wlać rum, połączyć z kawą i odstawić do ostygnięcia.
2. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek wsypać ¾ przygotowanego cukru i ucierać mikserem na kogel – mogel. Wrzucić do kogla - mogla serek, wymieszać. Miksować aż składniki się połączą. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę, gdy zesztywnieje wsypać pozostały cukier i ubijać jeszcze przez 1-2 min. Przełożyć ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj łyżką.
3. Brać po jednym biszkopcie i zanurzać w naparze(tylko wierzch), mają być wilgotne. Nasączać jeden po drugim i układać rzędami, aż przykryją dno naczynia. Gdyby ciastka z ostatniego szeregu nie chciały się zmieścić w formie, odłamać po kawałku. Nieszczelności wypełniać kremem, a nie okruchami.
4. Wyłożyć na ciastka połowę kremu i oprószyć przez sitko kakao. Ułożyć drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryć resztą kremu. Włożyć do lodówki, deser musi zastygnąć przez co najmniej 5 godzin. Dopiero przed podaniem posypać go z wierzchu kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz