Składniki:
500g mięsa mielonego wołowego (nie kupujemy gotowców. w wielu sklepach mielą mięsko na miejscy)
1 jajko
1 bułka kajzerka
sól
ew. pieprz
koperek w ilości znacznej
mąka
Opis:
Bułkę wcześniej namoczyć w wodzie.
Do mięsa dodać jajko, wyciśnięta z wody bułkę i
sól. Dobrze rozrobić i ukulać pulpeciki. Zagotować wodę, wrzucić mięso,
gdy będzie mięsko dodajemy pokrojony drobno koperek. Doprawiamy do smaku. Można
użyć ulubionych ziół.
Do słoiczka po koncentracie do połowy wlewamy
wodę i wsypujemy mąkę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Zawsze dodaje mąki
na oko i w razie potrzeby dosypuję tak aby miała ona konsystencję gęstej
śmietany.
Powoli wlewamy do gulaszu cały czas mieszając,
najlepiej przez sitko aby nie wpadły ewentualne grudki z mąki.
Podajemy z kluseczkami bądź ziemniakami czy
ryżem. Tu na szczęście wolno to wszystko spokojnie jeść. Oczywiście w małych
porcjach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz