Kremy do wyboru - TUTAJ
Składniki:
Krem
800 ml śmietanki
kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
3 śmietan fiksy
75 g cukru pudru
opcjonalnie jeśli wolimy słodszy krem
Biszkopt:
4
łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Opis:
Biszkopt:
Jajka dokładnie zmiksować z cukrem na puszystą
masę. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Ucierać aż powstanie
gładka, jednolita i puszysta masa.
Biszkopt dobrze utarty po upieczeniu jest bardzo puszysty i smaczny.
śmietanę ubić lekko z
cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Wymieszać lekko, dodać śmietan fiksy i
ubić do połączenia składników. Pokroić ananasa w drobną kostkę
(tak ze trzy krążki),dodać do masy i już łyżką wymieszać. Biszkopty nasączamy
sokiem z ananasa.Biszkopt dobrze utarty po upieczeniu jest bardzo puszysty i smaczny.
Biszkopty pieczemy dwa, jeden okrągły a drugi kwadratowy.
W okrągłym biszkopcie wycinamy
szeroką szklanką środek i ok. 1/3 z okręgu.
Z prostokąta wycinamy dwa paski o
szerokości jaka wyszła z okrągłego. Jedna część to będzie dół a drugą należy
przeciąż tak aby połączyć górę z dołem.
Każdy przecinamy na pół.
Masa śmietanowa:
Rozrabiamy galaretkę w jednej
szklance wody.
kremówkę ubijamy do momentu aż
będzie gęsta. Dodajemy serek, przestudzoną galaretkę i cukier. Mieszamy
delikatnie do momentu połączenia się składników.
masa budyniowa:
2 szklanki mleka gotujemy. W ¾
szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem. Wlewamy do mleka i mieszamy aż
zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia.
Ubijamy margarynę z masłem i
dodajemy po łyżce budyniu. Mieszamy do momentu połączenia składników.
Masą budyniową za pomocą szprycy
okładamy zewnętrzne krawędzie biszkoptów a w środek wkładamy masę śmietanową.
Do reszty biszkoptu można dodać
serek mascarpone, wymieszać, zrobić kulki, nabić na patyki do szaszłyków, polać
czekoladą i wychodzi takie cudo:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz