Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
5-6 średnich ziemniaków
1 woreczek kaszy jęczmiennej (ja osobiście preferuję pęczak)
natka pietruszki
sól
liść laurowy
ziele angielskie
300 g chudego mięsa wołowego gulaszowego
(często w sklepie mielą na miejscu) - nie wskazane jest przy tej diecie kupowanie gotowego mięsa mielonego.
1 jajko
1 bułka kajzerka
sól
Opis:
Ten krupnik częśto robiłam sobie również zaraz
po porodzie ponieważ z udkiem z kurczaka bez skórki był jednym z
bezpieczniejszych dań.
Zupka ta jest również dobra dla małych dzieci.
Moja prawie 11sto miesięczna córcia je ją ze smakiem (oczywiśćie po
rozdrobnieniu wszystkiego widelcem).
w garnku który wybraliśmy na zupkę (średni) zagotować wodę - tak 1/3 garnka.
Warzywa obieramy i kroimy wg uznania, ja wszytkie kroję w plasterki bo tak lubię ale jak ktoś woli może być w kostkę.
Wrzucamy warzywa do gotującej wody, przyprawiamy.
w garnku który wybraliśmy na zupkę (średni) zagotować wodę - tak 1/3 garnka.
Warzywa obieramy i kroimy wg uznania, ja wszytkie kroję w plasterki bo tak lubię ale jak ktoś woli może być w kostkę.
Wrzucamy warzywa do gotującej wody, przyprawiamy.
Gdy warzywa będą się robiły lekko miękkie
wrzucamy pulpeciki i natkę pietruszki.Pod koniec gotowania wrzucamy ugotowaną
kaszę i doprawiamy do smaku.
KASZA:
wrzucić woreczek do gotującej się zupy i wyjąć
na głęboki talerz gdy będzie gotowa. Pod koniec gotowania rozciąć woreczek i
kaszę wrzucić do zupy.
PULECIKI
Bułkę wcześniej namoczyć w wodzie.
Do mięsa dodać jajko, wyciśnięta z wody bułkę i
sól. Dobrze rozrobići kulać małe pulpeciki. Wrzucić do wody gdy warzywa zaczną
się robić lekko miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz