piątek, 22 września 2017

Piątki z eksperymentem: gotowane czy surowe?



To nie pierwszy nasz eksperyment, ale pierwszy w zabawie pt. „Piątki z eksperymentami”.
Zaczynami może skromnie aczkolwiek eksperyment Agnieszce się spodobał mimo swojej prostoty. Dodam jeszcze, że żadnemu jajku wykorzystanemu do eksperymentu nie stała się krzywda :)

Do wykonania eksperymentu potrzebujemy:
Jajko surowe
Jajko ugotowane na twardo

Na wszelki wypadek zaznaczyłam jajko ugotowane literką „G”.
Teraz każde jajko leżące na stole bierzemy w dwa palce i próbujemy nim kręcić (na filmiku wszystko jest pokazane).
Jajko surowe nie chce się kręci, natomiast jajko ugotowane nie chce się zatrzymać :)
A do wyjaśnienia dlaczego tak się dzieje przyszła nam z pomocą książka z której eksperyment pochodzi:
Ugotowane jajko kręci się szybciej a surowe wolniej ze względu na środek ciężkości. Jajko ugotowane na twardo ma stały środek ciężkości natomiast jajko surowe nie. Jego płynny środek przesuwa się wewnątrz skorupki co uniemożliwia szybkie wirowanie.








Wpis powstał w ramach zabawy ,,Piątki z eksperymentami"





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz