poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Malakoff

25dkg podłużnych biszkoptów
poncz:  
½ szklanki białego wina
50 ml rumu

1-2 łyżeczki cukru

Do przełożenia:  
5-6 łyżek dżemu   
1,5 szkl mleka  
1 budyń waniliowy  
4 łyżki cukru  
25 dkg masła  
3 łyżki cukru pudru  
10 dkg uprażonych migdałów

Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu. 

Wymieszać składniki ponczu. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, nasączyć połową ponczu. 
Podgrzać dżem, połowę rozłożyć na biszkoptach. Posmarować połową kremu, posypać 1/3 płatków.
Ułożyć drugą warstwę biszkoptów,rozłożyć resztę dżemu i wyłożyć pozostały krem(pozostawić trochę kremu na posmarowanie boków) . Wstawić do lodówki. Gdy krem stwardnieje zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu. Wierzch i boki posypać resztą płatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz