Składniki:
2 średnie cukinie
1 torebka ryżu
ok. 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
(osobiście preferuje takie,
które przy mnie w sklepie ekspedientka mieli)
2 pomidory
2 jajka
ser żółty
sól
pieprz
mieszanka przypraw do mięsa mielonego (sól,
pieprz, papryka słodka, chili, czosnek mielony, ziele angielskie, gałka
muszkatołowa, goździki, cebula, marchew, majeranek, gorczyca, tymianek, kolendra, seler)
Opis:
Cukinię umyć, przeciąć na pół wzdłuż i oczyścić
z pestek. Posypać delikatnie solą i odstawić na jakieś 30 minut. Osuszyć
ręcznikiem papierowym.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w
kostkę.
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo,
wymieszać z mięsem, jajkiem, pomidorami. Dodać przyprawy.
Farszem wypełnić cukinię, ułożyć je w naczyniu
żaroodpornym. Do naczynia wlać odrobinę wody. Całość piec pod przykryciem ok
40-50 minut w 200 stopniach.
Po tym czasie ułożyć na farszu starty na tarce o
dużych oczkach ser żółty i zapiekać jeszcze (już bez przykrycia) jakieś 30
minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz