ciasteczka cynamonowe
- 1 cukier waniliowy
 
- 175g zimnego masła
 
- 20dkg cukru
 
- 1 łyżka śmietanki
 
- 25dkg mąki
 
- 1 łyżeczka cynamonu
 
- papier do pieczenia lub tłuszcz do blachy
 
Kiedyś zamiast cukru waniliowego dodałam łyżkę rumu i wyszło im to nawet na zdrowie:)
- W garnuszku stopić masło na małym ogniu tak, aby się nie zarumieniło i przelać je do miseczki, do ostygnięcia.
 
- Masło ubić na puszystą masę, dodając stopniowo 15dkg cukru oraz śmietankę, a następnie połowę mąki i cukier waniliowy. Na koniec dodać resztę mąki i zagnieść na gładkie ciasto.
 
- Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2,5cm, zawinąć go w papier do pieczenia i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
 
- Piekarnik rozgrzać do 180oC. Blachę lekko posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z papieru.
 
- Ostrym nożem pokroić je na plasterki o grubości ok. 0,5 cm i ułożyć na blasze. Posypać resztą cukru wymieszanego z cynamonem i piec ok. 10 minut, aż zarumienią się na złoty kolor. Blachę wyjąć z piekarnika i ułożyć ciasteczka na kratce kuchennej, aby ostygły.
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz