Składniki:
1 kg ryby (płotka, wzdręga, karaś, leszcz)
1 duża cebula
1 bułka namoczona w wodzie lub mleku
1 jajko
przyprawa do ryb
sól
pieprz
1 duża cebula
1 bułka namoczona w wodzie lub mleku
1 jajko
przyprawa do ryb
sól
pieprz
bułka tarta
zalewa:
ok. 2 litrów
wody
1 1/2
szkl. octu spirytusowego
2 cebule
1 duża
marchewka
kilka liści laurowych
kilka ziaren
ziela angielskiego
4,5 łyżki cukru
Opis:
Ryby oczyścić, wyciąć
płetwy. Zmielić razem z bułką i cebulą.
Dodać jajko, przyprawić do
smaku i wyrobić na jednolitą masę.
Obtoczyć w bułce tartej.
Można wszystkie usmażyć na
złoty kolor lub wszystkie upiec w piekarniku lub tak ja ja zrobić pół na pół. Ale smażone jednak lepsze.
Zalewa:
Zagotować wodę, dodać
cukier, ziele i liść laurowy, cebulę pokrojoną w piórka marchewkę
pokrojoną w plasterki orazi ocet. Zagotować.
Do słoików poukładać
pulpeciki, zalać zalewą, zamknąć szczelnie w słoikach.
Odstawić. Gotowe do
jedzenia za dzień czy dwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz