Lukier królewski doskonale nadaje się do dekoracji ciasteczek, ciast czy sklejania poszczególnych elementów np. ścianek domku z piernika.
Jest bardzo trwały, szybko zastyga.Składniki:
500 g cukru pudru
2 białka
Opis:
Cukier puder przesiać do miski, dodać białka i
sok z cytryny. Ubijać mikserem kilka minut. Lukier powinien być
gładki i lśniący.
W tej konsystencji nadaje się doskonale do
dekoracji ciast, tworzenia małych dekoracji i kwiatuszków.
Po dodaniu kilku kropli wody (nawet do łyżeczki)
powstaje lukier średniej gęstości, który nadaje się do obrysowania
krawędzi.Zostawiamy do zastygnięcia
Po dodaniu kolejnych kilku kropli wody (do
jednej łyżeczki) powstaje lukier rzadki, którym wypełniamy obrysowane
ciasteczka.Pozostawiamy do zastygnięcia.
Aby uzyskać kolorowy lukier królewski dodajemy
do niego barwnik spożywczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz