Składniki:
1/2 kg chudego mięsa gulaszowego wołowego
2 marchewki
6-7 pieczarek
sól
ziele angielskie
liść laurowy
Opis:
Mięso kroimy w średnią kostkę, marchewkę i
pieczarki w plasterki.
W garnuszku gotujemy wodę. Gdy się zagotuje
dodajemy mięso, przyprawiamy. Po 20 minutach dodajemy marchewkę i pieczarki.
Gotujemy do miękkości.
Do słoiczka po koncentracie do połowy wlewamy
wodę i wsypujemy mąkę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Zawsze dodaje mąki
na oko i w razie potrzeby dosypuję tak aby miała ona konsystencję śmietany.
Powoli wlewamy do gulaszu cały czas mieszając,
najlepiej przez sitko aby nie wpadły ewentualne grudki z mąki.
Podajemy z kluseczkami bądź ziemniakami czy
ryżem. Tu na szczęście wolno to wszystko spokojnie jeść. Oczywiście w małych
porcjach
tutaj tylko z pieczarkami na kluseczkach |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz