czwartek, 8 lutego 2024

Faworki

 Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.






Składniki:

1 1/2 szklani mąki pszennej

3 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli


Przygotowanie:

Faworki przygotowuję na stole kuchennym, najpierw go porządnie czyszczę na którym wszystkie składniki ręcznie dobrze wyrabiam.

Ciasto dzielę na porcje i rozwałkowuję każdą z nich na posypanym mąką stolę. Rozwałkowuję ciasto bardzo cienko. Ciasto tnę na podłużne paski, każdy z tych pasków tnę na paski o długości ok. 10 cm. W każdym takim prostokącie robię niewielkie nacięcie. Jeden koniec paska przekładam przez zrobione przecięcie.

Faworki smażę w garnku na głębokim oleju z obu stron na rumiano. Przekładam faworki na durszlak aby odsączyć z oleju. Potem przekładam do naczynia docelowego i posypuję cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz