Składniki:
pulpeciki:
- 1/2 kg mięsa mielonego z piersi z indyka
- 1 jajko
- 1 sucha bułka
- sól, pieprz
- tymianek, bazylia
sos:
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 2 dojrzałe pomidory
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- tymianek, bazylia, oregano, bazylia
Wykonanie:
pulpeciki:
Bułkę zalewamy wodą na ok. 10 minut.
Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy oraz wyciśniętą z wody bułkę.
Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Formujemy małe pulpeciki.
Parować w garnku do gotowania na parze ok. 30 minut.
Z tej ilości wychodzi całkiem sporo pulpecików. Część wykorzystałam z sosem warzywnym, część następnego dnia dodałam do barszczu czerwonego.
sos:
Marchewkę i pietruszkę obrać, pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pomidory sparzyć, zmiksować w blenderze.
Marchewkę i pietruszkę zalać małą ilością wody, dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusić 10 minut.
Dodać zmiksowane pomidory, cukier i zioła. Dusić kolejne 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz