środa, 19 października 2016

Ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i tofii

Masa budyniowa, niezawodny z przepisu na karpatkę - TUTAJ
500 ml. mleka (część zagotować trochę zostawić do mąki)
1 cukier waniliowy

1 margaryna (250g)
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

 1szkl. cukru pudru


krem śmietanowy:
1 opakowanie śmietany kremówki (330-400 ml)
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
1-2 op. śmietan fixu

dodatkowo
1 puszka kajmaku
2-3 op. krakersów
1 op. herbatników
wiórki waflowe bądź czekolada


Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wymieszać obie mąki z mlekiem, dodać żółtko. Tak przygotowaną masę dodać do gotującego się mleka i wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzonej masy i dokładnie wymieszać.

 Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż masa będzie jednolita.

Kolejność przełożenia:
herbatniki
kajmak
krakersy
masa budyniowa
krakersy
krem śmietanowy
wiórki waflowe lub starta na tarce czekolada.

Ciasto najlepiej robić dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin przed podaniem aby herbatniki i krakersy zdążyły zmięknąć.
Zamiast robienia budyniu można użyć gotowego z torebki. Wystarczy budyń zrobić zgodnie z opisem na opakowania tylko w połowie porcji mleka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz