1 margaryna
3 żółtka
½ szkl. cukru
3 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa:
3 kostki sera
3 całe jaja
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
sok z jednej cytryny
½ szkl. oleju
2 szkl. mleka
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciastem wyłożyć spód i boki dużej blachy.
Wszystkie składniki masy zmiksować i wylać na ciasto (masa jest płynna!).
Piec ok. 1 godziny. Na 15 minut przed wyjęciem z piekarnika wierzch ciasta zalać pianą z 3 białek (pozostałych z ciasta) z ½ szkl. cukru i zapiec na złoty kolor.
A tak na marginesie dodam, że blacha na której piekę ciasto ma 40x25cm i po obłożeniu cienko spodu i boków blachy,zostaje mi około 1/3 ciasta. Wtedy z ciasta formuje wałek, chłodzę, a potem kroje w plastry grubości ok. 0,5 cm, obsypuję cukrem wymieszanym z cynamonem bądź samym cukrem. I piekę:)
Wszystkie składniki masy zmiksować i wylać na ciasto (masa jest płynna!).
Piec ok. 1 godziny. Na 15 minut przed wyjęciem z piekarnika wierzch ciasta zalać pianą z 3 białek (pozostałych z ciasta) z ½ szkl. cukru i zapiec na złoty kolor.
A tak na marginesie dodam, że blacha na której piekę ciasto ma 40x25cm i po obłożeniu cienko spodu i boków blachy,zostaje mi około 1/3 ciasta. Wtedy z ciasta formuje wałek, chłodzę, a potem kroje w plastry grubości ok. 0,5 cm, obsypuję cukrem wymieszanym z cynamonem bądź samym cukrem. I piekę:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz