1szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1szkl. mleka
2 jajka
½ kostki masła lub ½ szklanki oleju ale z olejem ciasto jest bardziej pulchne2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
bakalie
cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, masło, powidła, kakao i sodę dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i bakalie. Piec ok. 40 min.
ALTERNATYWA: Ciasto zrobić wg przepisu (nie dodając bakalii). Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić, namoczyć ponczem(2 torebki herbaty- aronii lub hibiskusa).
Masa:
ok. ¾ kostki margaryny
1 budyń (dodać mniej mleka)-zrobić jak na opakowaniu
4 łyżki cukru pudru
sok z ½ cytryny
Budyń ugotować , ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyniu. Dodać sok z cytryny, dobrze rozmieszać. Rozsmarować na części ciasta i przełożyć drugą.
Polewa:
3 łyżki margaryny
2 łyżki mleka
12dkg. cukru pudru
kakao
Mleko zagotować z margaryną. Dodać cukier i kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i polać wierzch ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz