Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1,30 kg kapusty kiszonej
2 cebule
kilka suszonych grzybków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól
pieprz
1,30 kg kapusty kiszonej
2 cebule
kilka suszonych grzybków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól
pieprz
Opis:
Grzyby namoczyć. Żeberka umyć, pokroić na
kawałki nie usuwając z nich kostek. Posolić, posypać pieprzem, zrumienić na
gorącym tłuszczu (najlepiej w garnku o grubym dnie w którym będziemy gotować
potrawę).
Wyjąc z garnka a wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę, zrumienić.
Kapustę dobrze przelać wodą aby nie była za kwaśna, pokroić. Dodać do cebuli. Dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły, ziele oraz liść.
Gotować pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dołożyć żeberka, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Dusić jeszcze ok. godziny.
Kapustę dobrze przelać wodą aby nie była za kwaśna, pokroić. Dodać do cebuli. Dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły, ziele oraz liść.
Gotować pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dołożyć żeberka, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Dusić jeszcze ok. godziny.
Podajemy z chlebkiem lub z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz