1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
sok z 1/2 cytryny (mojej małej nic po barszczyku zakwaszanym cytryną nigdy nie było, ale zalecałabym ostrożność z tym składnikiem)
ziele angielskie
liść laurowy, sól
pieprz
pulpeciki
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego bądź drobiowego
1 namoczona bułka
1 jajko
sól
pieprz
pieprz
Buraki, pietruszkę i marchewkę obrać. 1-2 buraki (w zależności od wielkości) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw pokroić w plasterki.
Warzywa pokrojone zalać wodę, przyprawić. Gotować aż będą miękkawe. Wyjąć warzywa pokrojone a wrzucić te starte. Pogotować ok. 15 minut na małym ogniu i odcedzić. Zakwasić sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki pulpecików wymieszać. Ukulać małe pulpeciki, wrzucić do barszczu i gotować aż będą gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz