Składniki:
80 dag wołowiny
2 cebule
2 papryczki chili peperoncini
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
łyżrczka ostrej papryki
łyżeczka kminku w ziarnach
sól
pieprz
1 szklanka mąki
1 jajko
szczypta soli
ew. woda
Wykonanie
Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na kawałki (jak do gulaszu). Cebulę pokroić w kostkę.
Na gorący olej w garnku o grubym dnie rozprowadzamy ostrą paprykę w proszku. Wrzucamy mięso i cebulę, Trzymamy na ostrym ogniu aż do zrumienienia.
Wlać ok. ½ litra wody, dodać papryczki chili, sól, pieprz do smaku. Zmniejszyć ogień, dusić ok. 20minut.
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz kminek.
Dusić pod przykryciem 40 minut.
Kluseczki:
Z mąki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ciasto rozwałkować. Odrywać małe kawałki i wrzucać do gulaszu, wymieszać i gotować aż kluseczki będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz