piątek, 15 stycznia 2016

klopsiki wołowe z koperkiem (dieta tzw. wątrobowa)

Składniki:
500g mięsa mielonego wołowego (nie kupujemy gotowców. w wielu sklepach mielą mięsko na miejscy)
1 jajko
1 bułka kajzerka
sól
ew. pieprz
koperek w ilości znacznej
mąka

Opis:
Bułkę wcześniej namoczyć w wodzie.
Do mięsa dodać jajko, wyciśnięta z wody bułkę i sól. Dobrze rozrobić i ukulać  pulpeciki. Zagotować wodę, wrzucić mięso, gdy będzie mięsko dodajemy pokrojony drobno koperek. Doprawiamy do smaku. Można użyć ulubionych ziół.
Do słoiczka po koncentracie do połowy wlewamy wodę i wsypujemy mąkę, zakręcamy i energicznie potrząsamy. Zawsze dodaje mąki na oko i w razie potrzeby dosypuję tak aby miała ona konsystencję gęstej śmietany.
Powoli wlewamy do gulaszu cały czas mieszając, najlepiej przez sitko aby nie wpadły ewentualne grudki z  mąki.

Podajemy z kluseczkami bądź ziemniakami czy ryżem. Tu na szczęście wolno to wszystko spokojnie jeść. Oczywiście w małych porcjach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz